Prima țară lăsată fără internet prin tehnica pe care ar folosi-o și Rusia

de: Daniel Ștefan
11 04. 2018

Mauritania este prima țară care a fost deconectată de la internet aproape două zile după ce un cablu cu fibră optică submarin a fost tăiat.

După ce militarii de rang înalt din armata americană și-au exprimat neliniștea cu privire la vulnerabilitatea conexiunii prin cabluri submarine la internet, iată că la sfârșitul lunii trecute a avut loc și primul incident de care se temeau.

De ani de zile țările dezvoltate trăiesc cu o ușoară teamă că ar putea fi întrerupt intenționat accesul la datele online dacă cineva ar tăia cu bună știință cablurile care se întind pe mii de kilometri pe fundul oceanelor și mărilor.

Pe 30 martie, cablul care se întinde pe o distanță de 17.000 de kilometri, din vestul Europei, de-a lungul coastei de vest a Africii, mai exact din Franța până în Africa de Sud, a fost tăiat. Nu mai puțin de 22 de state depind de acel cablu, dar conexiunea a fost complet sau parțial întreruptă în Mauritania, Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Senegal, Guineea Ecuatorială, Guineea, Guineea Bissau, Liberia, Gambia și Benin.

Informația a fost confirmată de Dyn, o companie care se ocupă de gestionarea infrastructurii web și care e deținută de Oracle.

Cablul care a fost tăiat, se ntinde din Franța până în Africa de Sud

Nici până acum nu se știe cine a tăiat cablul, dar guvernul din Sierra Leone consideră că întâmplarea ar fi putut fi o măsură de a boicota niște alegeri locale. Mauritania a fost cea mai afectată și a rămas deconectată de la internet aproape 48 de ore, iar restabilirea conexiunii a fost doar parțială la început.

A fost primul incident major de acest fel, iar dacă ar fi fost afectată o țară care depinde aproape în întregime de conexiunea la internet pentru funcționarea instituțiilor și sistemelor administrative, sociale și economice, efectele ar fi fost cu atât mai însemnate.

Cablurile submarine de internet conectează continente și state și 97% din totalul informațiilor transmise la nivel global depind de fibrele optice din adâncurile mărilor și oceanelor. Incidentul din Mauritania arată, pentru prima dată, cât de vulnerabilă este această rețea. În cazul unui conflict militar, efectele ar fi catastrofale.

Rețeaua submarină de telecomunicații din Europa Sursa: https://www.submarinecablemap.com

Statele Unite ale Americii se tem probabil cel mai mult de un astfel de incident. Principalii suspecți sunt, desigur, rușii, despre care militarii americani spun că au pus de mult ochii pe cablurile submarine pentru a crea confuzie și haos, mai ales la nivel economic.

Se pare că Rusia dă târcoale mai mult ca niciodată zonelor subacvatice unde se află cablurile de comunicați, iar activitatea ei, camuflată în acțiuni de salvare sau cercetare, nu e întotdeauna bine intenționată.